De gezonde basis in uw keuken

 
 

werkwijze

Bij KratjeLokaal geloven we in een 100% duurzame economie. Dat kan alleen door uit te gaan van verantwoorde productie en distributie. We hanteren daarvoor drie belangrijke uitgangspunten; biologisch, energie-neutraal & lokaal

 

Bio? Logisch!

We vinden het bij KratjeLokaal eigenlijk te vanzelfsprekend om er over te beginnen; Uiteraard zijn alle producten die we aanbieden biologisch en zonder chemische gifstoffen, kunstmest en antibiotica geproduceerd. Voor het grootste deel van het groente aanbod wordt zelfs geen dierlijke mest gebruikt!

 

 

Schone energie

Naast de verantwoorde wijze van produceren, maakt KratjeLokaal voor de bezorging van de boodschappen gebruik van de diensten van ‘De IJzeren Ezel’. De fietsvrachtdienst van Zutphen voor ‘Stadstransport met de kleinste voetafdruk.’ De vrachtfiets wordt ondersteund met een elektromotor die draait op 100% zonne-energie. In één fietslading kunnen wel tot 26 adressen in één ronde bezorgd worden. Zo worden uw boodschappen snel, stil en schoon door de stad, naar uw huis getransporteerd. Veilig voor het verkeer in de stad en voor de kinderen in uw straat. Stelt u zich eens voor hoe de wereld eruit zou zien als alle boodschappen zo vervoerd zouden worden?!

 

 

Lokale economie

Ecologisch en economisch gaan op langere termijn hand in hand. Duurzame groei en lokale werkgelegenheid, dat is wat we met KratjeLokaal willen bereiken. Vrijwel al het geld dat u bij KratjeLokaal besteedt komt terug in de lokale economie.
Daarbij zorgt KratjeLokaal met het slimme en efficiënte distributie-systeem dat voedselbederf tot een minimum wordt beperkt. Daardoor kunnen we u de producten verser en goedkoper aanbieden en houden we er samen meer aan over.

 

Het belang van 100% biologisch

Voor de productie van biologische gewassen en producten worden geen landbouwchemicaliën en kunstmest gebruikt. Deze stoffen worden geproduceerd uit aardolie en dragen bij aan het ontstaan van het broeikaseffect en energie-armoede. Het gebruik van gifstoffen zorgt ook voor een verarming van het bodemleven en verschraling van de biodiversiteit.
Biologische productie gaat uit van het natuurlijk vermogen van de aarde en de natuur. Gewassen groeien minder snel dan de ‘plofgroenten’ op basis van gif en kunstmest. Uw voordeel is dat uw groenten daardoor smaakvoller en voedzamer zijn dan reguliere groenten. En dat er minder schadelijke residuen in uw lichaam achter blijven.

De laatste tijd komen er steeds meer kapers op de kust van de groentepakketten die mee willen profiteren van het groeiende bewustzijn van de consument en die ‘duurzaam geproduceerde’ groenten verkopen. De pakketten zijn dan niet of, misschien nog wel erger, gedeeltelijk biologisch. Bij KratjeLokaal zien we dat als schadelijke ‘greenwashing’. Een volledig biologisch groentenpakket is soms moeilijk samen te stellen. Het is nogal makkelijk om biologische winkeliers weg te concurreren door tussen andere biologische producten, een paar gif-groenten in een groene doos te schuiven.

Bij KratjeLokaal zijn we heel strikt in het bepalen van het assortiment. Alle producten zijn zonder chemische gifstoffen geproduceerd. Enkele KratjeLokaal producten zijn van gifvrije productie, maar hebben toch geen bio-keurmerk. In dat geval leggen we uit waarom. Daarnaast zorgen we voor een spectaculair kleine voetafdruk bij het transport van producent naar consument. We stimuleren daarmee automatisch biologische productie in onze eigen leefomgeving. Alles eerlijk en volledig transparant.

KratjeLokaal ziet iedere teelt van gewassen met gif en kunstmest als een aanslag op de toekomst. En dat moeten we - ookal levert het op de korte termijn misschien meer geld op - niet willen.

 

Dirt! The movie

In de film ‘Dirt! The movie’ wordt een beeld geschetst hoe belangrijk een gezond bodemleven voor onze voedselvoorziening is. En hoeveel schade het gebruik van insecticiden en kunstmest aan de bodem kan aanrichten.

Bekijk Dirt! the Movie
 
Volg ons via BudgetDuurzaam
Goed idee! Ik meld mij aan
©