Olijfolie van Olicatessen: „Het groene goud”

 De biologische olijfolie van Olicattessen is van superieure kwaliteit en heeft een zachte kruidige smaak van gras en tomaat. Olie van Olicatessen mist de bitterheid waar veel andere olijfolie door gekenmerkt wordt. En daarmee kan deze olie zich meten met de besten van de wereld. De vele onderscheidingen bewijzen dat. Doet u zelf ook gerust de smaaktest en laat u verassen door de intense en toch zijdezachte smaak.

Olijfolie van Olicatesse wordt gemaakt in een samenwerkingsverband van twee kleine olijftelers in Catalonië (Noord-Oost Spanje). Olicatessen is een product dat met veel passie en liefde gemaakt wordt en waarbij het behalen van de hoogste kwaliteit compromisloos voorop staat. Er wordt voor de olie een mix van oude olijfrassen gebruikt om een authentiek smaakpallet te creëren. De olijven worden veel eerder geplukt dan in de reguliere (biologische) teelt. Dit zorgt voor minder productie per hectare, maar een jonge olijf levert meer antioxidanten en daarmee een betere en gezondere kwaliteit olie.

Extra bijzonder aan het productie proces is dat er alles aan gedaan wordt om de olijf zo vers en onbeschadigd mogelijk bij de oliepers te krijgen. Binnen twee uur na de (handmatige) pluk, is de olijf al tot olie verwerkt. Daarmee wordt versterving van de vrucht en bitterheid in het aroma voorkomen.
Tijdens het persen van de olie wordt de temperatuur zorgvuldig beneden de 24 graden gehouden. Daardoor je kan spreken van een echte ‘Extra Virgin’, waarin aroma’s, vitaminen en mineralen behouden zijn gebleven. Uiteindelijk beland de hele geperste olijf, ongefilterd in de fles.

Ondanks de grote zorg waarmee het product gemaakt wordt, weet Olicatessen, door de kleine productie-omvang en de wat hogere prijs moeilijk de consument bereiken. Zelfs biologische winkels kiezen voor goedkopere producten van mindere kwaliteit.Daarom brengt KratjeLokaal de olie van Olicatessen rechtstreeks van de producent in Spanje, bij u aan huis. Iedere week verkrijgbaar in een flesje of blikje. Een aantal keer per jaar kunt u de olie in blikken van 3 liter bestellen. Door de korte keten van producent naar consument, kunnen we u deze superieure olie dan aanbieden voor een extra scherpe prijs van 13.46 per liter.


 

De unieke kwaliteiten van Olicatessen op een rij

 Vroege oogst
De meeste boeren wachten tot de olijven dik en rond en rood zijn voordat ze oogsten, maar daarmee gaat de beste smaak verloren. De groene olijven hebben veel minder water in zich. Brengen daardoor wél minder olie op, maar die olie is veel aromatischer en veel lekkerder.

Met de hand geoogst
Betekent minder gekneusde olijven. Zodra je een olijf plukt, begint het stervensproces. Kneuzingen versnellen dat proces omdat er direct allerlei enzymen het rottingsproces inzetten. Dat proces beïnvloedt de smaak, daarom oogsten Juan en Venanci alles met de hand. Dat betekent immers minimale beschadigingen.

Binnen één uur tot olie verwerkt
Hoe sneller de olijf tot olie wordt geperst, hoe minder enzymenwerking, hoe minder lang het stervensproces, hoe minder kwaliteitsachteruitgang.

Beslist niet warmer dan 24°
Boven 27° gaan alle gezonde vitamines en mineralen in olijfolie teloor. In hun eigen olijfmolen hebben Josu en Venanci zélf de volledige controle over de persen en die gaan niet hoger dan 24°. Deze bovengrens van temperatuur is eerder uitzondering dan regel. Want hoe hoger de temperatuur, hoe meer olie er uit de olijven komt. Dus wat doen de meeste boeren...?

Herplanten oude rassen
Al vijfentwintig (!) jaar zijn Josu en Venanci met Slow Espana bezig om oude rassen die in hun regio horen, te herplanten. De eerste drie variëteiten leveren nu vijf procent van de totale oogst. Niet veel, maar genoeg om een heel bijzonder smaakaccent in te brengen.

Meer informatie op de website: www.passievoordeperfecteolijfolie.nl

©