Eten uit de Buurt in Zutphen

Eten uit de Buurt was een vrijwilligersproject in Zutphen voor de distributie van lokaal geproduceerde biologische voeding. Het heeft bestaan van najaar 2011 tot najaar 2013. Eten uit de Buurt is ontstaan vanuit TransitionTown Zutphen.

Met Eten uit de Buurt is veel ervaring opgedaan die is toegepast bij de ontwikkeling van EKOLOKO KratjeLokaal. Het bestelsysteem van KratjeLokaal bijvoorbeeld is oorspronkelijk ontwikkeld voor Eten uit de Buurt. Ook is er bij Eten uit de Buurt veel ervaring opgedaan met fietsdistributie. Door Stichting EKOLOKO io is deze ervaring omgezet in verdere professionalisering van lokale voedsel logistiek met behulp van fietsdistributie.

KratjeLokaal verschilt teveel van Eten uit de Buurt om het ‘de opvolger’ te noemen. KratjeLokaal is inmiddels een ‘franchise concept’ voor kleine zelfstandige ondernemers die zelf een klantenkring ontwikkelen. En deze klantenkring met behulp van fietsdistributie bedienen van lokaal en biologisch geproduceerd eten. Stichting EKOLOKO io faciliteert in het bestel en administratie-systeem en adviseert op gebied van productiemiddelen (vrachtfiets, kratjes etc), marketing en (fiscale) regelgeving. Echter de doelstellingen zijn nog steeds dezelfde:

- Bewustwording van lokaal en seizoensgebonden voeding.
- Vergroten betrokkenheid producent en consument.
- Stimulering lokale economie/biologische producenten.
- Productie op maat, dus weinig afval.
- Verkleinen foodprint/footprint.
- Olie-arm vervoer.
- Positieve bijdrage aan biodiversiteit en leefomgeving.


 

Eten uit de buurt... het boek

Op 12 juni verschijnt als deel 5 van de ‘Genoeg-reeks’, het boek ‘Eten uit de buurt’ van Michiel Bussink. In dit boek reikt hij praktische handvatten aan voor meer zeggenschap over ons voedsel.

Er komt zoveel, en vaak tegenstrijdige, informatie over ons eten op ons af, dat we niet meer weten wat we moeten geloven. Eten uit de buurt helpt om weer meer te vertrouwen op ons eigen gezonde verstand. Het laat zien dat voedselproductie dichter bij huis een aantrekkelijke en begaanbare weg is: gezonder, mooier, lekkerder en beter voor boer, natuur, landschap, milieu en de wereld. Michiel Bussink neemt de lezer mee langs eetbare erven, weelderige moestuinen, voedselbossen, -parken en -bermen, dorpsbongerds, stadsboeren, voedselcoöperaties, en zelfpluktuinen.

Voor meer informatie en bestellen: www.genoeg.nl/genoegreeks

Meer over Michiel Bussink: www.michielbussink.nl

©